4 страви, які вам обов'язково треба спробувати в Карпатах
- Карпатська кухня особлива простотою страв, де переважають крупи, молочні продукти, овочі, зокрема гриби, та риба.
- Попри це, всі традиційні страви дуже смачні, тож деякі з них радять обов'язково спробувати.
- "Не їв грибової юшки – не був у Карпатах", – пишуть місцеві видання.
Гастрономічний світ Карпат досить багатий, адже кожен регіон пропонує свої традиційні страви. Щоправда, деякі з них місцеві радять спробувати обов'язково, щоб відчути смак місцевої кухні.
Карпатська кухня особлива простотою страв, для приготування яких найчастіше використовують крупи, картоплю, квасолю, гриби, молочні продукти та рибу. 24 Канал розповідає про чотири популярні страви, які ви знайдете в кожному традиційному закладі Славського, Яремчі, Поляниці, Верховині та в інших популярних містечках і селах.
Читайте також Відпочинок у горах: на яке озеро можна поїхати в Карпати
Банош з бринзою
Банош зі шкварками та бринзою / Фото "Автентична Україна"
Банош, а також бануш, – традиційна карпатська страва що, зокрема, належить до гуцульської кухні. Це в'язка кукурудзяна каша, що варять на сметані або вершках. Банош традиційно заправляють шкварками та бринзою, часом додають гриби.
У давнину банош готували чоловіки, бо колись її присмачували овечою бринзою. А будь-яка робота з вівцями тоді стосувалася тільки господарів. Посуд мав бути не будь-який, а саме чавунний казан, де готували банош на відкритому вогні.
Грибова юшка
Юшка з білих грибів / Скриншот відео "Закарпатської господині"
У Карпатах росте багато грибів, тому це складник багатьох традиційних страв. Однією з найсмачніших страв є юшка з білих грибів. Туди зазвичай додають сметану, масло, цибулю та моркву.
"Якщо не спробуєте грибної юшки, то означає, що ви не були в Карпатах", – пишуть місцеві видання.
Гуцульський борщ
Борщ з білого буряка / Фото yizhakultura.com
Рецепт борщу в гуцулів відрізняється від звичного. Його готують не з червоного, а з білого кормового буряка. Звідси й неофіційна назва – "білий борщ".
Також страву готують з додаванням копчених реберець, квашеної капусти та сметани.
Запечена карпатська форель
Карпатська форель, приготована на грилі / Скриншот відео "Історії зі смаком"
Пструг або форель – поширений вид риби в Карпатських річках, адже найкращими умовами для нього є холодна та чиста вода з кам'янистим дном.
Особливого рецепта приготування струмкового пструга немає – кожна господиня готує його по-своєму. Однак найчастіше цю рибу, що має ніжне м'ясо рожевого відтінку, запікають на відкритому грилі.