Укр Рус
4 липня, 06:43
2

У Львові – сирник, у Полтаві – галушки: куди поїхати, щоб скуштувати найкращі регіональні страви

Основні тези
  • Відомі тревел-блогери Макс Узол і Оля Манько назвали традиційні страви, які варто спробувати в певних містах та регіонах України.
  • Серед них: галушки в Полтаві, сирник у Львові, чорні вареники в Кременці та солодкий борщ на Чернівеччині.

Кожне місто чи регіон має свої традиційні страви. Українські мандрівні блогери назвали ті, які обовʼязково варто скуштувати під час подорожі у Львові, Полтаві, на Чернівеччині чи Тернопільщині.

Гастротуризм – це подорожі зі смаком, тобто ознайомлення з традиційними стравами певного міста чи регіону із дегустацією. На жаль, цей напрямок в Україні розвинений лише локально, але тревел-блогери Макс Узол і Оля Манько в інтерв'ю 24 Каналу розповіли, що це насправді важлива частиною мандрівки.

Цікаво Куди піти у Львові на вихідні: небанальні місця, які відкриють місто з іншого боку

Які регіональні страви варто скуштувати

За словами Максима, останнім часом в Україні помітна тенденція скуштувати якусь регіональну страву під час подорожі, а не просто десь поїсти. Міста й села, особливо туристичні, відчувають цю зацікавленість туристів і подекуди намагаються її вдовольнити.

Кожне містечко намагається віднайти в себе якісь автентичні страви, з якими ти асоціюватимеш це місце і яких ти більше ніде не спробуєш, 
– каже Макс Узол.

Наприклад, візитівкою Полтави є галушки, у Львові запрошують посмакувати сирником чи пляцком спартак.

У мальовничому містечку Кременець на Тернопільщині є чорні вареники з гречаного тіста. На Чернівеччині, у Бессарабії – солодкий борщ із цукрових буряків.


Кременецькі вареники / Фото Суспільного

Якщо хочете спробувати щось незвичайне, треба їхати туди або в Дрогобич, де можна скуштувати солоний торт і запити солоною кавою, 
– додає мандрівник.

На жаль, гастротуризм в Україні розвинений, по суті, лише на Закарпатті, і подекуди в гірських туристичних місцях Івано-Франківщини.

В принципі, це Закарпаття, де багато років проводять гастротури, бо там активно виробляють сири та вина. Карпатська кухня дуже сильно відрізняється від решти регіонів. У цьому вони молодці, 
– зазначив блогер.

Сироварня на закарпатській Гуцульщині / Фото їzhakultura

Оля Манько додає, що завжди намагається знайти в поїздках щось цікаве й унікальне, аби показати це глядачам. "І автентичну їжу знайти найважче", – каже блогерка.